Hellebrekers past verschillende methoden van (zwemwater)filtratie toe. De werking van de filtratiemethoden varieert van zeefeffect tot adsorptie* en biologische afbraak. We passen de configuratie voor de filtratie altijd af op het type zwembad en de bezoekers, zodat een optimale waterkwaliteit wordt bereikt. (*adsorptie is het proces, waarbij een vast oppervlakte vloeibare of gasvormige moleculen aantrekt door fysieke krachten).
Trommelfiltratie
Voordat het te behandelen water uit het zwembad wordt opgevangen in de bufferkelder, wordt het ‘gezeefd’ in het trommelfilter. Het trommelfilter zorgt voor een voorfiltratie van grove, onoplosbare vervuilingen uit het water. Het gebruik van een trommelfilter kan leiden tot flinke besparingen op onder meer water- en energieverbruik. Trommelfilters houden een groot deel van het vuil tegen dat anders direct in zandfilters verderop in het waterbehandelingsproces zou terechtkomen. Daarmee worden de zandfilters enorm ontlast, en is een kleinere zandfiltercapaciteit mogelijk. Tegelijkertijd resulteert voorfiltratie met trommelfilters in een langere looptijd van de zandfilters, omdat de zandfilters schoner blijven en minder vaak gereinigd hoeven worden.
Zandfiltratie
Zandfiltratie wordt toegepast voor de verwijdering van zwevende, onopgeloste stoffen uit het zwembadwater. Na het trommelfilter volgt in het waterbehandelingsproces altijd het zandfilter. Net als het trommelfilter heeft het zandfilter een zeeffunctie. Zwemwaterfiltratie door een zandfilter lijkt op de natuurlijke filtratie van regenwater door het zand in de duinen. Het regenwater zakt door de bodemlagen, waardoor vuil uit het water wordt gefilterd en het water wordt gezuiverd. Het zandfilter in een zwembad is echter vele malen effectiever: het filter kan enorme hoeveelheden water verwerken en filtert nauwkeurig. Met behulp van een pomp wordt het water door het filterzand van het zandfilter geperst. Hierbij worden verschillende soorten klein vuil – zoals huidschilfers, huidvetten, bodylotion, algen, insecten en zand – uit het zwemwater gefilterd.
Koolfiltratie
Een derde filtratiemethode die Hellebrekers toepast, is zwemwaterfiltratie via actief kool. Actief kool bevat vele kleine poriën waar levende bacteriën zich in vestigen. Koolfilters worden vaak geïnstalleerd als aanvulling op zandfilters, voor baden waarin de belasting van het zwemwater relatief groot is. Voorbeelden hiervan zijn therapie- of zorgbaden, ziekenhuisbaden en baden in de spelershomes van sportclubs. Het koolfilter bevat actief kool dat ervoor zorgt dat het zwemwater wordt gezuiverd van ureum, een stof die in zweet en urine zit.