Swim

Subtropisch Zwembad Swimfun, Joure

Aanleiding

Subtropisch zwemparadijs Swimfun in Joure is met 200.000 badgasten per jaar het drukstbezochte zwembad van Noord-Nederland. In een tijdperk waarin hoge energieprijzen de exploitatie financieel gezien steeds lastiger maken, wilde Swimfun de energielasten sterk verminderen. Tegelijkertijd streefde gemeente De Fryske Marren ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 bij Swimfun zoveel mogelijk te reduceren, zoals afgesproken in het klimaatakkoord. Omdat de technische installaties van het zwembad onvoldoende waren toegerust om deze doelen te behalen, werd naar een structurele oplossing gezocht.  

Opdracht

De gemeente besloot over te gaan tot renovatie van zwembad Swimfun. Deze renovatie ging gepaard met verschillende duurzaamheidsmaatregelen, waaronder warmteopwekking door middel van warmtepompen. Hellebrekers kreeg de opdracht om de waterbehandelingsinstallatie te renoveren én om warmtepompen te plaatsen voor de verwarming van onder meer het zwembad- en douchewater. 

Oplossing

Voor Hellebrekers omvatte het project bij Swimfun in Joure drie fasen. In de eerste fase startten we met een renovatie van de waterbehandelingsinstallatie en plaatsten we de eerste, ‘kleine’ warmtepomp. De waterbehandelingsinstallatie werd vernieuwd met onder andere moderne pompen, een filterinstallatie, een zoutelektrolyse-installatie en een UV-installatie. De warmtepomp die we in fase 1 opstelden, heeft een vermogen van bijna 200kw en is geschikt om water tot een hoge temperatuur te verwarmen (65°C). In deze fase van de renovatie werd ook duidelijk dat Hellebrekers de daaropvolgende jaren alle onderhoud van de technische installaties in Joure mocht uitvoeren. 

De focus in fase 2 lag op de realisatie van de ‘grote’ warmtepomp met een capaciteit van circa 600kw. Net als de ‘kleine’ warmtepomp werd ook dit exemplaar buiten het gebouw geplaatst, namelijk naast de carportconstructie op de parkeerplaats. Het dak van deze constructie is bedekt met bijna 1500 zonnepanelen, die bijvoorbeeld de voeding leveren voor de twee warmtepompen. Door de inzet van warmtepompen kon één van de twee gasketels die Swimfun had, worden ontmanteld. De overgebleven gasketel wordt nu alleen ingeschakeld in geval van tekorten. Hellebrekers realiseerde in Joure dus een hybride verwarmingssysteem. De twee warmtepompen samen zorgen er nu voor dat Swimfun ongeveer 70-80% kan besparen op aardgasverbruik. 

In de derde fase was Hellebrekers verantwoordelijk voor diverse installatietechnische vernieuwingen die voortvloeiden uit een bouwkundige renovatie. We vervingen de onderwaterverlichting in het zwembassin voor LED-armaturen, legden nieuwe hoofdluchtkanalen aan en pasten het douchesysteem aan. Daarnaast renoveerden we de complete regeltechniek voor de kruidenbaden en stoomcabines.   

Na afronding van de technische renovatie is Hellebrekers begonnen met de eerste stappen voor een energiemanagementsysteem (EMS). Met de nieuwe regeltechniek en de aanwezige meters kan meer data over het energiegebruik van Swimfun Joure worden gegenereerd. Swimfun en Hellebrekers zijn samen op verkenning gegaan naar de mogelijkheden hiervan. 

Resultaat
 

Door de renovaties en duurzaamheidsmaatregelen is het gasverbruik Bij Swimfun in Joure al flink gereduceerd. Door zelf energie (warmte) op te wekken kunnen de energielasten van het sportbedrijf nu en in de toekomst beheersbaar blijven. Door de verduurzaming ziet Swimfun niet de enorme stijging in energielasten zoals dit wel het geval is bij collega-zwembaden. Het zwemwater in het subtropische zwemparadijs kan daardoor op de comfortabele temperatuur van 31 graden blijven.

Swimfun Joure heeft rekening te houden met de netcongestie en de optimalisatie van de energiehuishouding in de Friese gemeente. In dat kader wordt de implementatie van een EMS plus energieopslag onderzocht. Swimfun is al bijna van het gas af, maar er wordt dus zorgvuldig gekeken naar kansen voor verdere verduurzaming.