Zwembad Aquapelle 1

Sportcomplex Aquapelle, Capelle a/d IJssel

Aanleiding

De toekomstige sporthal in Cappelle aan de IJssel moest van alle gemakken voorzien zijn voor gebruik door het primair- en het voortgezet onderwijs en diverse Capelse sportverenigingen. Het zwemgedeelte was opgedeeld in een doelgroepenbad en een wedstrijdbad met een bassinmaat van 25 bij 16 meter, bestaat uit 6 banen en is 2,5 meter diep. Duurzaamheid was bij het ontwerp van het sportcomplex een sleutelwoord en daar is in alle onderdelen van het complex rekening mee gehouden.

Opdracht

Eind januari 2019 ging de eerste paal de grond in voor sportcomplex Aquapelle. Na het uitvoeren van een sondering, waarbij de weerstand en samenstelling van de grond wordt gemeten, werden 280 heipalen van 22 meter lang in de grond geplaatst. Deze forse ondersteuning was nodig, omdat Capelle aan den IJssel in drassig riviergebied ligt en er sprake is van verzakkingsrisico. Dit betekende voor het leidingwerk dat de leidingen onder de vloer in leidingsleuven moesten worden aangelegd. Hellebrekers bracht hierbij de leidingen en de bevestigingen aan. Ook zijn de zwembaden van Aquapelle hierdoor niet onderkelderd, maar op maaiveldniveau gebouwd. De zwembadinstallaties staan dus op de begane grond.

Oplossing

Om te voldoen aan de duurzaamheidseis, zijn er diverse duurzame technieken toegepast op het gebied van o.a. warmte- en energieopwekking, verlichting, waterverbruik en materiaalkeuze. Enkele technieken zijn: warmteterugwinning op lucht en water, energiezuinige verlichting, zwembadfilters met een verlaagde weerstand, 3 warmtepompen en 932 zonnepanelen.

Waterbehandeling
Maar liefst 1,5 miljoen liter water was ervoor nodig om de zwembaden van Aquapelle te vullen. Het wedstrijdbad en het doelgroepenbad hebben elk een eigen waterbehandelingssysteem. Doorverwarming van het ene naar het andere bad was niet aan de orde, omdat het zwemwater in de 2 baden verschillend van temperatuur moet zijn: het water in het doelgroepenbad is warmer dan in het wedstrijdbad waar sportieve prestaties centraal staan. De kwaliteit van het water wordt continu in de gaten gehouden met een door Hellebrekers geïmplementeerd monitoringsysteem. In de eerste maanden wordt het systeem gestaafd door handmatige metingen; heeft het systeem zich bewezen, dan vervallen uiteindelijk de handmatige handelingen.

Werktuigkunde
Hellebrekers realiseerde 7 luchtbehandelingskasten in Aquapelle. De zwemzalen zijn klimaattechnisch strikt gescheiden van de sporthal en de andere ruimtes, in verband met vocht en chloridehoudende lucht. Bovendien was een secuur luchtbehandelingssysteem nodig voor de sporthal, die met de scheidingswanden op te delen is in 4 afzonderlijke sportzalen.

Elektrotechniek
Behalve over de algemeen functionele elektrotechnische onderdelen, mochten we ons in Aquapelle ook buigen over enkele extra’s. Die waren met name in het zwembad nodig omdat Capelle zeer actieve zwem-, waterpolo- en synchroonzwemverenigingen heeft. Er waren verschillende wedstrijdfaciliteiten nodig. Dus zorgden we voor onderwatercamera’s die de keerpunten en bewegingen van zwemmers registreren. En voor scoreborden (beeldschermen) die gekoppeld zijn aan een geluidsinstallatie.

Resultaat

‘De trots van Capelle,’ zo wordt het nieuwe sportcomplex in Capelle aan den IJssel door de bewoners van de Zuidhollandse gemeente genoemd. En dat is terecht, want Aquapelle is een schitterend all-electric pand zonder gasaansluiting. Het heeft legio sportmogelijkheden voor de sportverenigingen en scholen in Capelle. De nieuwbouw bevat behalve een zwembad ook een grote sporthal. De nieuwbouw is volledig gasloos gebouwd; alle installaties zijn elektrisch uitgevoerd.

De nieuwe sportaccommodatie in Capelle heeft behalve een multifunctioneel zwembad ook een grote sporthal waar iedere Capellenaar nu van kan genieten. Voor Hellebrekers was Aquapelle een groot en mooi project om te realiseren, op verschillende installatietechnische gebieden.

In het hart van de stad vormt de nieuwe sportaccommodatie een belangrijke ontmoetingsplek, zowel op sportief als op sociaal vlak. Hellebrekers Water & Leisuretechniek engineerde en realiseerde alle werktuigkundige, elektrotechnische en waterbehandelingsinstallaties voor Aquapelle:

  • 25 meter wedstrijdbad, met deels beweegbare bodem
  • 15 meter doelgroepenbad, met volledig beweegbare bodem
  • Speciale wedstrijdfaciliteiten, zoals onderwatercamera’s en een scorebordsysteem
  • Kleurrijke RGBW verlichting, boven en onder water
  • Sporthal met 3 scheidingswanden
  • Horecagelegenheid met zicht op zwembad en sporthal

In juni 2020 werd Aquapelle na 17 maanden bouwen opgeleverd. Binnen de begroting en binnen de afgesproken tijd.

Sporthal Aquapelle