120723 OLB af106

Openluchtbad Zwolle

Aanleiding

Wit beton dat contrasteert met de blauw geschilderde bassins, ranke duiktorens en symmetrisch aangelegde zwembaden. Dat is het Openluchtbad in Zwolle. Een prachtig rijksmonument dat in 1933 werd gebouwd, inmiddels meerdere renovaties heeft doorgemaakt en nog altijd enorm populair is in de regio. Het bad wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dat het Openluchtbad op de rijksmonumentenlijst staat, betekent tegelijkertijd uitdagingen én beperkingen bij restaureren, vernieuwen of onderhouden: de oorspronkelijke uitstraling en details van baden en bijgebouwen mogen niet worden aangetast. 

Oplossing

Bij de renovaties van het Openluchtbad verving Hellebrekers de zwemwaterleidingen en gaven we de waterbehandelingsinstallatie een update met nieuwe buffers en energiezuinige pompen met frequentieregelaars. Ook boden we advies over dubbelwandige tanks voor de veilige opslag van desinfectiemiddelen. Daarnaast plaatsten we een warmtepomp en een zonnesysteem met solarmatten om het zwembadwater vrijwel volledig duurzaam te kunnen verwarmen. 

De duurzame warmteopwekking zorgt ervoor dat het Zwolse Openluchtbad nog maar één CV-ketel voor één van de zwembaden (het vroegere ‘vrouwenbad’) nodig heeft. Deze CV-ketel wordt alleen ingezet bij de opstart van het zwemseizoen of als de zomer zó koel is dat de warmtepomp moeite heeft met het op temperatuur houden van het badwater. Hellebrekers heeft aanvullende duurzaamheidsmaatregelen voorgesteld. Maar omdat het zwembad een monument is en de constructie ervan behouden moet blijven, moeten dergelijke voorstellen eerst langs beleidsadviseurs. 

Verder voert Hellebrekers al jarenlang het onderhoud uit van de installaties voor waterbehandeling en warmteopwekking. Voor het verhelpen van storingen staan we 24/7 paraat. Ook ondersteunen we bij het inbedrijfstellen aan het begin van het zwemseizoen en bij het uitbedrijfstellen als het zwemseizoen is afgelopen. Moeten de installaties uit bedrijf worden gesteld, dan tappen we alle leidingen af en instrueren de vrijwilligers in de techniek hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de installatieonderdelen niet bevriezen in de winter. 

De samenwerking met de vrijwilligers verloopt altijd bijzonder soepel. Mocht er behoefte aan zijn, dan verzorgt Hellebrekers aan het begin van het zwemseizoen technische trainingen aan nieuwe vrijwilligers. Hier leren zij accuraat om te gaan met de waterbehandelingsinstallaties. En zijn er technische vraagstukken die voor de vrijwilligers lastig op te lossen zijn, dan is de weg naar Hellebrekers snel gevonden. Samen zoeken we dan naar een oplossing die past binnen de monumentale kaders van het Openluchtbad. 

Resultaat
 

Door de jaren heen heeft de afdeling Service en Technisch Beheer van Hellebrekers een goede vertrouwensrelatie opgebouwd met het Openluchtbad Zwolle. Enerzijds zorgen wij er met onze onderhouds- en servicewerkzaamheden voor dat de risico’s in de bedrijfsvoering van het bad worden verlaagd. We zorgen met onze waterbehandelingsinstallatie immers voor veilig, gezond en comfortabel zwemwater. Dat deze installatie door een warmtepomp en solarmatten verduurzaamd is, betekent tegelijk dat we een bijdrage leveren aan een reductie in gasverbuik – en dus in energiekosten. Het langdurige contact dat we inmiddels hebben met het Openluchtbad resulteert er bovendien in dat we constant maatwerk kunnen leveren. 

Anderzijds is ook de kennisoverdracht tussen Hellebrekers en het Zwolse bad waardevol gebleken. Niet alleen helpen we er vrijwilligers mee op weg in hun werk voor het Openluchtbad. Onze kennis heeft er ook herhaaldelijk toe geleid dat ‘het lek boven water’ kwam en zelfs niet-technische issues konden worden opgevangen.  

120723 OLB af162