Resultaat
Het Noorderparkbad is een architectonisch en technisch hoogstandje geworden dat vertier biedt voor het hele gezin. Eén van de pronkstukken is het roestvrijstalen gordijn dat langs de buitengevel van het gebouw loopt. Naast dat het gordijn als passieve zonwering functioneert, wordt via het gordijn regenwater opgevangen en opgeslagen in een bassin. Nadat het regenwater gezuiverd is, vloeit het terug in het zwembad. Bij de ontwikkeling van het Noorderparkbad stond duurzaamheid hoog bovenaan, waardoor er extra gefocust werd op de energierekening en milieubelasting. Ten tijde van de opening behoorde het complex tot de meest energiezuinige zwembaden van Nederland.
Inmiddels liggen het energie- en waterverbruik van het Noorderparkbad ruim 75% lager dan het verbruik in het oude Floraparkbad. Dit is te danken aan het installatieontwerp van Hellebrekers Water & Leisuretechniek. Wij realiseerden alle werktuigkundige, elektrotechnische en waterbehandelingsinstallaties voor het bad en namen daarbij onder andere de volgende duurzaamheidsmaatregelen:
- warmteterugwinning op lucht en water (bijv. douche-afvalwater)
- energiezuinige ledverlichting met daglichtregeling
- zelfsluitende waterkranen
- hergebruik van spoelwater
- hergebruik van regenwater
- zwembadfilters met een verlaagde weerstand
- zonneboiler voor de verwarming van het douchewater
- PV-panelen voor de opwekking van elektriciteit
Om de energieresultaten van het Noorderparkbad te monitoren, installeerde Hellebrekers bovendien een uitgebreid energie-monitoringsysteem. Dit systeem bewaakt continu de energieverbruiken en maakt het mogelijk om waar mogelijk deze bij te stellen.
Hellebrekers Water & Leisuretechniek is voor een periode van 10 jaar verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoud van de technische installaties in het Noorderparkbad.