Zij ontmoetten elkaar bijna 2 jaar geleden bij een gezamenlijke klant: Hellebrekers Industriële Automatisering en data science-bureau Ynformed. Twee bedrijven met een passie voor procesoptimalisatie. Ze raakten in gesprek en bleken uitstekend met elkaar door één deur te kunnen. Nu slaan ze de handen ineen om samen productieprocessen in de maak- en procesindustrie te optimaliseren. Maurice Ditewig van Hellebrekers en Sebastiaan van Alphen van Ynformed / Royal HaskoningDHV vertellen aan de hand van vier vragen over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van hun samenwerking.
Wat doen Hellebrekers en Ynformed?
Maurice Ditewig bijt het spits af. Hij vertelt over de organisatie waar hij directeur van is: “Hellebrekers Industriële Automatisering is een system integrator voor de maak- en procesindustrie. We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, realiseren én integreren van besturingssystemen die het productieproces optimaliseren. Met onze software en hardware helpen we klanten bij het vergroten van hun productiviteit, het snel aanpassen van de productie en het reduceren van faalkosten. Dan moet je denken aan oplossingen in de vorm van bekabeling, besturings-kasten, PLC-procesbesturing, SCADA-procesvisualisatie en MES-software. Maar ook aan nieuwe technologie zoals in- en end-of-line robotica voor de voedingsmiddelenindustrie.”
Sebastiaan van Alphen, salesdirector bij Ynformed, haakt in: “Het mooie is dat de automatiserings-oplossingen van Hellebrekers veel data genereren. En die data is voor ons weer enorm interessant.” Hij vervolgt: “Ynformed, een bedrijf van Royal HaskoningDHV, is een data science-bureau dat organisaties helpt om meer te halen uit de data die binnen hun bedrijfsomgeving beschikbaar is. Data science is een sterk middel om gefundeerde beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Wij werken met klanten die werkzaam zijn in uiteenlopende sectoren. Zo helpen wij bijvoorbeeld klanten met het optimaliseren van de logistiek binnen de havensector, signaleren we afwijkingen binnen het watersysteem, of helpen we artsen met het detecteren van hartaandoeningen. Door kennis van domeinexperts te bundelen met krachtige algoritmes, kunnen situaties overzichtelijker in kaart worden gebracht en afwijkende situaties sneller, beter en automatisch gesignaleerd worden.”
Combineer je de dienstverlening van Hellebrekers Industriële Automatisering met de data science-expertise van Ynformed, dan ontstaat een uniek concept. De twee heren zijn enthousiast. “Samen met Hellebrekers hebben we ervoor gekozen om onze krachten te bundelen en een joint venture op te richten met als doel om de industrie verder te helpen,” meldt Sebastiaan glimlachend.
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om samen te gaan werken?
“Onze klanten zijn altijd op zoek naar instrumenten om hun proces sneller en efficiënter te laten verlopen”, aldus Maurice. Los van de verschillende automatiseringsoplossingen die productiebedrijven kunnen doorvoeren, zijn ze zich er in beperkte mate van bewust dat antwoorden verborgen liggen in de al aanwezige productiedata. De uitdaging is om deze data op een correcte manier te combineren, interpreteren en te integreren in het proces. “Hellebrekers is sterk in het ontsluiten en combineren van productiedata,” gaat Maurice verder. “We zochten een partner die vervolgens deze data kan vertalen naar bruikbare informatie. Objectieve informatie die klanten helpt te bepalen welke stappen nodig zijn om hun productieproces te optimaliseren. Die partner vonden we in Ynformed.” Maurice legt uit dat Ynformed niet alleen een data science bureau met een uitstekend trackrecord is, maar ook een prachtige match: “Beide organisaties worden gedragen door jonge, ambitieuze mensen die streven naar de hoogst haalbare kwaliteit voor de klant. Bij Hellebrekers staan betrokkenheid en klantgericht denken centraal. Dat geldt ook voor Ynformed.”
“Ja inderdaad”, beaamt Sebastiaan. “We hadden al heel snel een klik met Hellebrekers. Een goed startpunt om samen de markt op gaan. We bundelen onze krachten en werken samen in projecten om de vraagstukken in de verschillende markten op te lossen. Vertrouwen is hier het sleutelwoord.” Voorbeelden van dergelijke vraagstukken zijn onverklaarbare stilstanden of grondstofverliezen, maar ook het verbeteren van een constantere kwaliteit in een omgeving waar de omgevingsfactoren continue verschillen. Sebastiaan voegt toe: “Door onze samenwerking kan de klant volledig worden ontzorgd – van het ontwerp en de realisatie van automatiseringsconcepten tot het grondig analyseren van productiedata. Op dit moment hebben we al een aantal projecten samen weten af te ronden tot een succes. We gaan nu kijken welke klanten en prospects bij ons passen. Hiervoor hebben we Wim Graas aangenomen, hij zal deze samenwerking commercieel begeleiden. Daarnaast werken we nu hard aan onze website.”
Wat is het voordeel van het integreren van data science in je productielijn?
Maurice: “Reactief reageren op gebeurtenissen is, met de ‘beschikbare’ en ‘betaalbare’ technieken van vandaag de dag, niet meer van deze tijd. Veel bedrijven zijn vaak met terugwerkende kracht op zoek naar waarom bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De antwoorden zijn te vinden in de grote hoeveelheid data die tijdens een productieproces wordt opgeslagen. Door de gebeurtenissen te koppelen met data van het productieproces en omgevings-factoren, zoals bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid, kunnen gebeurtenissen verklaard worden. Door data direct en constant te verwerken met behulp van zelflerende algoritmes kan het productieproces vervolgens op alle niveaus inspelen op de veranderende omstandigheden. Hierdoor is de continuïteit en kwaliteit te allen tijde gewaarborgd.”
Sebastiaan: “Men is over het algemeen op zoek naar meer grip op het productieproces. Meer grip ontstaat door meer inzicht in wat er nu gebeurt en wat er gaat gebeuren binnen het proces. Het gaat om het beantwoorden van essentiële vragen die nu vaak onbeantwoord blijven. Bijvoorbeeld: hoe kan ik de kwaliteit van een product verbeteren, of hoe kan ik afval reduceren of materiaal efficiëntie optimaliseren? Data uit sensoren of camera’s binnen het productieproces kunnen met de toepassing van data science ervoor zorgen dat deze vragen beantwoord worden.”
“We bundelen onze krachten en werken samen in projecten om de vraagstukken in de verschillende markten op te lossen.”
Hoe denk je dat het productieproces van de toekomst eruit gaat zien?
“Productiebedrijven zullen steeds meer toe willen naar een transparant en geïntegreerd productieproces. Dat stelt hen in staat om van reactief opereren, door middel van handmatige data-analyses, naar proactief opereren te gaan middels geïntegreerde algoritmes,” aldus Maurice. “Het ‘ongemak’ om productiedata extern op te slaan om deze te kunnen combineren met externe bronnen ebt weg en zal gemeengoed worden. Volgens Maurice worden de productie continuïteit en -veiligheid hierdoor sterk verbeterd. “Uiteindelijk,” voegt Sebastiaan toe, “is het mogelijk om door middel van geïntegreerde zelflerende algoritmes binnen het productieproces automatisch bij te sturen om te optimaliseren. We gaan echt richting een prescriptive digital twin, een gedigitaliseerde replica van het gehele productieproces. In het productieproces van de toekomst is alle aanwezige hardware voorzien van sensoren, wordt alle data verzameld in de cloud en verwerkt tot inzicht. Toeval is uitgesloten, net als onderbuikgevoel. We gaan naar weten wat er gaande is, kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en automatisch optimaliseren. Op naar een volledig intelligent systeem!”